Yapay Zeka Çağında Su Gibi Olmak

Gelin sizi muazzam bir beyin egzersizi ve bilgi akışı yolculuğuna çıkarayım. Hayatımdaki en büyük kaldıraçlardan birinin değerli bilgileri onu en verimli şekilde kullanabilecek kişilere ulaştırmak ve bunun karşılığında yeni ufuklara yelken açmak olarak görüyorum.

Bu sabah Burak Seyman‘dan şu makaleyi aldım. ”The Rise of Context Creators in the Age of AI”

Makale özetle yapay zeka çağında ortaya çıkan gürültüyü bağlam üreticilerinin bertaraf edebileceğini söylüyor ve şöyle tanımlıyor:

Bir ”bağlam yaratıcısının(üreticisi)” görevi, bu sınırsız arz gürültüsünün ortasında sinyal yaratmaktır.

Kısıtlar koyarak, insan davranışlarını bilerek ve önemseyerek, hikaye anlatarak bir bağlam kurmanın artık daha da kıymetli olduğunu savunuyor.

Bu görüşe katılıyorum ve uzun süredir bunun çok önemli olduğunu düşünüyordum.

Yukarıda bahsettiğim kaldıracı kullanarak bu makaleyi İskender Şafak abiyle paylaştım. O da her zamanki gibi bana muazzam bir geri dönüş yaptı 🙂

ChatGPT’ye bu bağlamı vererek iş modellerindeki dönüşümlere dair örnekler istedi. Detayları buradan inceleyebilirsiniz.

ChatGPT ise aşağıdaki gibi çok güzel örnekleri bize sundu:

* Anlamlarının bozulmaması adına ünvanları İngilizce orjinaliyle muhafaza ettim.

*Data Analysis to Data Storytelling: Dünya verilerle dolup taşıyor, ancak ihtiyacımız olan şey bu verileri yorumlayabilen ve içinde saklı hikayeleri anlatabilen, karmaşık bilgileri herkes için erişilebilir ve eyleme dönüştürülebilir hale getiren hikaye anlatıcıları.

Software Developers to AI Collaboration Facilitators: Yapay zeka gelişimi hızlandıkça, insan ihtiyaçları ve yapay zeka yetenekleri arasındaki boşluğu doldurabilecek, yapay zeka gelişimini insan üretkenliğinin yerini almak yerine onu geliştirmek için yönlendirebilecek bireylere ihtiyacımız var.

Customer Service Representatives to Customer Experience Designers: Yapay zekanın rutin sorguları ele almasıyla birlikte, yapay zekanın tek başına sağlayamayacağı karmaşık, empatik müşteri deneyimlerini tasarlayıp uygulayabilecek profesyonellere olan ihtiyaç artıyor.

Market Analysts to Ethical Impact Assessors: Yapay zekanın pazar trendlerini tahmin edebildiği bir dünyada, bu tahminlerin etik sonuçlarını değerlendirebilecek ve iş büyümesinin toplumsal değerlerle uyumlu olmasını sağlayabilecek uzmanlara ihtiyacımız var.

İnanılmaz değil mi? Hala şaşırabiliyoruz evet 🙂

Sonrasında ben de bunu bir adım daha kısıtlayarak ve rota değiştirerek pazarlama alanında yapmasını istedim. Ne de olsa içgüdüsel olarak hayatta kalma çabamızın sonu gelmiyor 🙂
Bunun karşılığında yine bana aşağıdaki ufuk açıcı ünvanları verdi.

From Digital Marketer to Omnichannel Strategy Architect: Bu rol, tüm dijital platformlarda uyumlu kullanıcı deneyimleri tasarlamayı, müşteri davranışını analiz etmek ve tahmin etmek için yapay zekadan yararlanmayı, cihazlar ve kanallar arasında müşterinin yolculuğuyla uyumlu tutarlı mesajlaşma ve etkileşim stratejileri sağlamayı içerir.

From SEO Specialist to Organic Discovery Innovator: Yapay zeka; arama motorlarının çalışma şeklini değiştirdikçe, bu rol organik keşfi iyileştirmek için yenilikçi stratejilere odaklanır. Anahtar kelime optimizasyonunun ötesinde, içerik görünürlüğünü ve etkileşimini artırmak için yapay zeka odaklı arama algoritmalarının nüanslarını anlamayı içerir.

From Content Marketer to Narrative Intelligence Director: Bu rol, içerik oluşturmanın ötesine geçerek, hedef kitlelerde derin yankı uyandıran hikayeler ve mesajlar oluşturmaya, tercihler ve davranışlar hakkında içgörü toplamak için yapay zekayı kullanmaya ve katılımı ve sadakati artıran anlatıları uyarlamaya odaklanır.

From Social Media Manager to Social Engagement Orchestrator: Bu evrim, gönderileri ve yanıtları yönetmekten, bir markanın sosyal platformlardaki etkileşimini düzenlemeye, eğilimleri, duyguları ve etkileşim fırsatlarını analiz etmek için yapay zekayı kullanmaya ve topluluk ve marka savunuculuğunu teşvik eden stratejiler oluşturmaya geçişi yansıtıyor.

From Email Marketing Specialist to Personalized Communication Designer: Yapay zekanın geniş ölçekte kişiselleştirme yeteneği sayesinde bu rol, son derece kişiselleştirilmiş ve müşterinin ihtiyaçları ve yolculuğuyla mükemmel bir şekilde zamanlanmış e-posta iletişim stratejileri tasarlamaya odaklanarak toplu postaların ötesine geçerek hedefli, anlamlı etkileşimlere geçiyor.

From Market Research Analyst to Customer Insight Scientist: Bu rol, geleneksel pazar araştırmasını dinamik, veri odaklı bir bilime dönüştürerek müşteri davranışları, tercihleri ve gelecekteki eğilimler hakkında derin içgörüler ortaya çıkarmak için yapay zekadan yararlanır ve pazarlama yelpazesi genelinde stratejik kararları bilgilendirir.

From Conversion Rate Optimizer to Customer Journey Optimizer: Kapsamı belirli dönüşüm noktalarını optimize etmekten genişleten bu rol, tüm temas noktalarında katılımı, memnuniyeti ve dönüşümleri artıran iyileştirmeleri belirleyip uygulayarak tüm müşteri yolculuğunu haritalamak ve geliştirmek için yapay zekayı kullanmayı içerir.

From Brand Manager to Brand Experience Curator: Bu rol evrimi, müşteri beklentilerini anlamak ve tahmin etmek ve tüm müşteri temas noktalarında tutarlı, kişiselleştirilmiş ve etkili marka etkileşimleri oluşturmak için yapay zekadan yararlanarak bütünsel bir marka deneyimi oluşturmaya odaklanır.

From Marketing Data Analyst to Predictive Marketing Strategist: Geçmiş performansı analiz etmenin ötesine geçen bu rol, gelecekteki eğilimleri, müşteri davranışlarını ve pazar dinamiklerini tahmin etmek için yapay zeka odaklı tahmine dayalı analitiği kullanarak büyümeyi destekleyen proaktif, stratejik pazarlama kararları alınmasını sağlar.

From Product Marketing Manager to Customer Value Maximization Leader: Bu rol, ürün önerilerini, üst satış ve çapraz satış stratejilerini ve müşterinin yaşam döngüsünün her aşamasında yankı uyandıran kişiselleştirilmiş pazarlama mesajlarını uyarlamak için yapay zekayı kullanarak odağı belirli ürünleri tanıtmaktan müşterilerin yaşam boyu değerini en üst düzeye çıkarmaya kaydırır.

Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak ortaya çıkacak araçları, bunları kullanacak kişileri ve bunlarla oluşturulacak iş akışlarını düşündüğünüzde sayısız yeni keşfin ortaya çıkacağını da tahmin etmek zor olmasa gerek.

Şimdi sıra sizde. Bu egzersizi kendiniz için yapmaya başlayın 🙂

Geleceğe bir not olması adına tüm bu akışları ve ChatGPT yazışmalarını buraya taşımak istedim. Zira gün geçtikçe daha da dinamik bir zihne sahip olmamız gerekiyor.

Tıpkı Bruce Lee’nin dediği: ”Zihninizi boşaltın, biçimsiz olun. Şekilsiz, su gibi. Eğer bir bardağa su koyarsanız, o bardak olur. Suyu bir şişeye koyarsanız, şişe olur. Bir çaydanlığa koyarsanız, çaydanlık olur. Şimdi, su akabilir ya da çökebilir. Su ol, dostum.”

Su gibi olmalıyız.

Sahip olduğumuz nitelikleri, konumları ve meslekleri içerisinde bulunduğumuz çağa göre şekillendirmeli ve dönüştürmeliyiz.

— Emre


[1] Tüm promptu ve devam eden denemelerimi görmek için: https://chat.openai.com/share/19579b81-f737-4c30-88f4-b750a44da8be

4 comments… add one
  • Iskender S Şub 17, 2024 @ 15:28

    Harika bir sabah beyin fırtınasıydı, teşekkürler Emre!

    Hayatta en tat aldığım şey bu olabilir. Parlak bir zekanın açtığı pencereden birlikte bakmak, sonra pencereden gördüğümüz şeyi her birimize bağışlanmış, sadece bize ait deneyimler sonucu oluşmuş bize has nöral bağlantıların ürünü fikirlerle zenginleştirmek ve ortaya yeni şeyler çıkarmak, ufku ikiye katlamak.

    Şimdi buna bir de akıllı dostumuz AI eklendi. Ve ufuk dörde katlandı.

    Ufkumuz katlandıkça müşterilerimizin mutluluğunun da katlanması, işin sürdürülebilirliğine bakıyor, o da önemli tabi 🙂

    Böyle böyle ikigai’lerimize ulaşıyoruz sanırım.

  • Bartu Şub 19, 2024 @ 12:24

    Feyz alıyoruz abi ekosisteme çok güzel katkılarda bulunuyorsun

  • Rüstem Temriyev Şub 19, 2024 @ 16:04

    Çok iyi! Ben de bir eğitimci olarak kendim için şöyle maddeleri çıkarttırdım:

    – From Information Deliverers to Critical Thinking Facilitators
    – From Standardized Test Preparers to Emotional Intelligence Coaches
    – From Subject Matter Experts to Interdisciplinary Learning Architects
    – From Classroom Managers to Learning Experience Designers
    – From Knowledge Assessors to Growth Mindset Mentors

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir