Hangi gruba liderlik edeceğini, nasıl bir değer merdivenin olacağını ve son olarak bunu nasıl bir ‘funnel’a dönüştüreceğini belirledikten sonra yapman gereken yeni takım arkadaşları bulmak. Yeniden üstünden geçmek gerekirse ister ürün isterseniz hizmet satın müşterileriniz aslında sizin takım arkadaşlarınızdır. Ve sizin liderliğinize ihtiyaç duyarlar.
Bu sebeple bir lider olarak yapmanız gereken yeni takım arkadaşları bulmak. Ve onlara sizi takip etmesi için bir sebep vermek.
Peki biz takımımıza dahil edeceğimiz ideal insanları ya da başka deyişle müşterileri nasıl bulacağız. Yine insan oğlunun temel davranışlarından biri üzerinden yola çıkarak…
Nedir bu? Topluluklar ya da kabileler. İnsan her zaman kendini bir grup ya da topluluğun parçası olarak görmek ister. Ve bu refleks internetin icat edilmesi ile sadece kabuk değiştirdi.
İhsan Özçıtak hocamın Medicat’teki yazısında belirttiği gibi;
”Ellerinde mızraklarla av peşinde koşan atalarımızla sosyal ağ yapısı da dahil olmak üzere çok farkımız olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Başka bir deyişle büyük şehirlerde ama gizli modern kabilelerde yaşıyoruz.”
Bugün aklımıza gelebilecek her konuda neredeyse bir topluluk ya da kabile görmek mümkün. Crossfit Topluluğu, Motocross Topluluğu ya da Sanat Severler Topluluğu gibi. Hatta başka bir açıdan bakarsak sevilen insanların bile toplulukları var. Sezen Aksu Sevenler Derneği vb.
Tüm bu örnekler bize şunu anlatıyor. Eğer siz nitelikli takipçiler ya da takım arkadaşları arıyorsanız bunu sizi takip edebilecek benzer toplulukları hedefleyerek bulabilirsiniz.
Google ya da Facebook farketmez herhangi bir sosyal ağda bu gibi toplulukları bulmak ve hedeflemek artık daha kolay.
Yeni insanlar bulmak için hedef kitlemizdeki insanların demografik bilgilerini detaylı olarak bilmeye ve çizmeye önceki kadar ihtiyaç duymuyoruz. Yapılması gereken hangi topluluğu hedefleyeceğini doğru şekilde tespit etmek.
Örneğin; kendi yönettiğim markada masa başında oturan insanların dik durabilmesi için bir cihaz pazarlıyoruz. Hedefleyebileceğimiz kitlelerden biri de Zoom kullanlar. Artık bu insanlar da birer topluluk.
Topluluk kavramına değindiğimize göre sırada bu insanlara doğru mesajı iletme var. Burada yapılması gereken ise empati kurabilmek. Yani o topluluk içindeki insanın acılarını, problemleri ve ihtiyaçlarını paylaşabilmek.
Ne istiyorlar? Ne tür aramalar yapıyorlar? Hangi problemlerini çözüm arıyorlar? Asıl ihtiyaç duydukları şey nedir? gibi sorular onlarla empati kurmamızı kolaylaştıracaktır.
Bu aşamadan sonra yapılması gereken ise bu topluluklardaki insanların dikkatlerini çekmek ve onların ihtiyaçlarını cevap vermek. Dikkat aralığının ve insan odağının çok önemli şekilde azaldığı bu dönemde belki de en zor konulardan biri de budur.
Yapılması gereken empati kurarak tanıdığınız bu insanlara sizinle tanışması ve sizi tanıması için sebepler vermek. Reklamlar, blog yazıları, sosyal medya paylaşımları ya da onlara ulaşabileceğiniz her mecrada onların acı, ihtiyaç ve sorunlarına reçeteler sunmalı ve dikkatlerini çekmelisiniz.
Sonuç olarak; nitelikli takipçiler ve takım arkadaşları bulmak istiyorsanız insanlık yaratıldığından beri var olan toplulukların gücünü kullanmalı ve ekibinize yeni takım arkadaşları kazandırmalısınız.