2023 Yılı Değerlendirme Yazısı

Bu sene farklı, değişik ve adını koymakta çok zorlandığım bir seneydi. Bu yazıya da sıradışı bir giriş yapmak istedim. İlerde bir kitap yazma hayalim var. Onun girişini şimdiden yazdım ve bu değerlendirme yazısına onunla başlayacağım.

Russell Brunson‘a hayatımı değiştiren ve beni ortağımla tanıştıran funnel sistemini öğrettiği için, İnanç Ayar hocama beni iç odak ile tanıştırarak zihin yapımın temelini attığı için, James Carse‘a sonlu ve sonsuz oyun kavramıyla ticarete bakışımı kökten değiştirdiği için, Nassim Taleb‘e düştüğümde her defasında daha güçlü şekilde ayağa kalkmamın ismini antikırılganlık olarak bana sunduğu için, Jack Butcher‘a izinsiz çıraklık kavramıyla insanlara yaklaşıp onlarla derin bağlar kurmamı sağladığı için, Seth Godin ve Andre Chaperon’a empati ve değer odaklı pazarlamayı ve insani değerleri tekrar gün yüzüne çıkardıkları için, Kevin Kelly‘e 1000 gerçek taraftar fikrini sunarak ”1”in önemini hatırlattığı için, Russell Ackoff‘a sistem düşüncesiyle işletmelere bakışımı değiştirdiği için, Gino Wickman‘a işletmenin funnel’dan ibaret olmadığını, tüm parçalarıyla bir sistem olduğunu ve bunun nasıl yönetileceğini gösterdiği için, Alex Hormozi‘ye bir teklifin nasıl olması gerektiğini en ince ayrıntılarıyla anlattığı için, Jay Abraham‘a bir adım önde olmanın stratejisini ve para el değiştirmeden bir koç, bir eğitmen ve bir danışman gibi yaklaşmanın kıymetini aktardığı için, Naval Ravikant‘a entelektüel merağın nasıl güçlü bir kaldıraç olduğunu farketmemi sağladığı için, David Perell‘a bana yazmanın önemini aktarıp farklılıklarımı harmanlayarak ”Kişisel bir Monopoly” oluşturmama katkı sağladığı için, Tiago Forte‘ye ikinci beyinle tanışmamı ve uzun süredir hatırlamamı, geri çağırmamı ve üretmemi sağlayan zihnimin uzantısı bir mecra inşaa etmeme öncülük ettiği için, Nathan Barry‘e yolculuğumun en başında varlık inşa etmenin basamaklarını berrak bir şekilde bana sunduğu için, ortağım Hasan Bölükbaş’a bu yolculukta bana bıkmadan ve usanmadan eşlik ettiği için, eşim Dilara’ya -anlamasa da :)- serüvenime destek verdiği için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu teşekkürden sonra gelelim bu senenin nasıl geçtiğine.

2023 iş ve kişisel dönüşüm anlamında adını koymakta zorlandığım bir yıl oldu.

  • Şubat ayında çok ciddi bir felaket geçirdik ülkece. Hazmetmesi çok zor.
  • Bir baba olarak en zor yılımdı. Oğlumun büyümesiyle ciddi eksiklerimi farkettim.
  • Kodgem Straight $650K ciroya ulaştı ancak girişim için önemli bir dönemeçteyiz.
  • Sadece-Ticaret‘i yazma kısmını delege ettik ve her gün 50-100 abone olacak şekilde büyütüyoruz. E-ticaret medyası deyince ilk akla gelen yayın olmasını istiyoruz.
  • Minor Stüdyo iş modelini doğruladık ve büyütmek adına kurgular yapıyoruz.
  • Danışmanlık konusunda B2B SAAS alanına odaklandık. ”Funnelepic” üzerinden globale açıldık.
  • Funnel Kafası ilk sayılabilecek masterclass’ını yaptı. ”Doğru Müşteri Masterclass”. 25 kişiyle çok kaliteli 2 gün geçirdik.

Tüm bu gelişmeleri ve daha fazlasını yazının ilerleyen kısımlarında daha detaylı ele alacağım. Senenin sonunda kendimi 3-4 gün internet ve telefonun olmadığı bir yere kapatmak isterdim, ama bu yıl fırsat olmadı 🙂

Bu yazıyı 5 ana başlıkta ele alacağım:

  1. Neler iyi gitti?
  2. Neleri daha iyi yapabilirdim?
  3. Bu sene aldığım en büyük ders?
  4. Gelecek sene için beni en çok heyecanlandıran konu?
  5. Okumaktan en keyif aldığım kitap ve makaleler?

Neler iyi gitti?

Bu sene varlık inşa etme basamaklarında servisten yani danışmanlıktan ziyade ürünleştirilmiş hizmetlere ve kendi ürünlerimize odaklanmaya başladık. Bu kapsamda:

  1. Minor Stüdyo‘yu içeride işi yürüten bir arkadaşla(Fatih’e selamlar) beraber ilerletmeye başladık, böylece ana işi delege etmiş olduk. Deniz Demir abiler içerik tarafına biz de Funnel Kafası olarak pazarlamaya odaklandık. Satışlar, müşterilerimizden gelen yorumlar ve şu anki gidişata göre iş modelimizi doğruladık ve işi ölçeklemek adına çalışmalarımızı yapıyoruz.
  2. Sadece-Ticaret hep aklımızda olan bir projeydi. Türkiye’de e-ticaret dikeyinde bir medya olmaması ve bizim de bu alan içerisinde sürekli vakit harcamamız bu projeyi yapılabilir kıldı. İlk başlarda kendimiz yazmaya çalıştık ve diğer işlerden ötürü aksaklıklar yaşadık. Ne zamanki delege ettik o zaman tüm süreç bizim için daha kolay hale geldi. Toplamda 37 adet bülten yayınladık. Artık her hafta 2 adet olmak üzere yayınlara devam ediyoruz. 2024 yılında hedefimiz sponsorluk ve premium abonelik gelirlerini artırmak.
  3. Eşimle ve oğlumla çok güzel vakitler geçirdik. Haftasonu şehir dışı gezileri, 4-5 günlük Şirince tatili ve daha bir sürü farklı aktiviteyle bağlarımızı daha da güçlendirdiğimizi hissettim. Ama kendimde sevmediğim bazı hususlar var, onları ilerde anlatacağım. (Asrın’ın gülüşe bakın :))
  4. Çok uzun zamandır hayallerimden biri şehir şehir hatta ülke ülke gezip konferanslar vermek, insanlara bildiklerimi bir şekilde anlatmak. Bundan o kadar büyük keyif alıyorum ki anlatamam. Bu kapsamda Kerem Başalı abinin düzenlediği E-ihracat Yolu etkinliklerinde Sadece-Ticaret adına konuşmalar yaptım. Daha sonra Kasım ayında SAAStanbul Growth etkinliğinde yine konuşmacı olarak yer aldım. 2024’de bu konuşmalardan daha fazla yapmak ve daha çok kişiye dokunmak istiyorum. Davetlere açığım 🙂
  5. Pazarlama alanında mesai harcamaktan ve öğrenmekten çok büyük keyif alıyorum. Bu kapsamda bu yıl da bolca öğrendiğim yeni kitaplar, makaleler okuduğum bildiklerimi Twitter ve yıl sonuna doğru LinkedIn olmak üzere yine bolca paylaştığım bir yıl oldu. Bu seneki gelişimimi de iyi bulduğumu söyleyebilirim.

Neleri Daha İyi Yapabilirdim?

  1. Funnel Kafası’nın bu seneki istikrarı ve gittikçe daha oturaklı bir danışmanlığa dönüşme serüveni beni mutlu etse de, daha fazla eğitim verme isteğimiz ve planlarımız bu sene olmadı. Sadece ”Doğru Müşteri Masterclass”ı ve ”Pazarlama Kitap Kulübü”nü başlattık. Onun dışında danışmanlar için Sistem Eğitimi ve Funnel Eğitimini henüz hayata geçiremedik. Yeni yıl için bir plan yapmayacağım çünkü hedeflerden ziyade yeteneklerimize ve rutinlere odaklanma derdim var.
  2. Funnel Kafası Podcast serisi tüm hızıyla devam ediyor, ancak yine daha istikrarlı bir üretimle 100 bölüm’e ulaşabilirdik. Son 2 bölüm çok ilgi çekse de buradaki içerikleri daha iyi yapma isteğimiz bizi rahat bırakmıyor 🙂
  3. Evlilik hayatımın en zor yıllarından birini bu sene yaşadım. Asrın’ın büyümesi ve benimle etkileşime geçmesi tıpkı bir ayna misali şahsımdaki eksikleri yüzüme bir bir vurdu. Hayatın hiçbir alanında kendimi bu kadar eksik hissettiğimi hatırlamıyorum. Ama öğreniyorum, çabalıyorum ve gelişiyorum. Daha iyi bir baba olabilirdim, ama bu hissiyatın hiç bitmeyeceğini de düşünüyorum.
  4. Spor olarak çok verimli bir sene değildi. Nerede o haftada 6 gün Wing Chun ve spor yapan Emre 🙂 Düzensiz spor serüvenimden memnun değilim. Dediğim gibi plan yapmıyorum, rutinler belirlemek derdindeyim.
  5. Son 2 senedir okumaktan ziyade derdim, öğrendiğim fikirlerin üzerine kafa yormak ve onlarla haşır neşir olmak. Bu sene ikinci beynime önemli miktarda kaliteli içerik eklesem de onlarla yeterince vakit geçiremedim. Daha iyi olabilirdim.

Bu Sene Aldığım En Büyük Ders

Hayatın değişik bir takvimi var. Bir düşünceyi ya da fikri duymanız değil ona ihtiyacınız olduğunda ya da hazır olduğunuzda onu uygulamanız asıl mesele. Delegasyon ile ilgili sürekli konuşuyor ama tam manasıyla uygulayamıyorduk. Bu sene aldığım en büyük ders eğer bir iş delege edilebiliyorsa hiç düşünmeden delege etmem gerektiği oldu. Sadece-Ticaret’te yazma işini, Minor Stüdyo’da operasyonu, Kodgem Straight’te Meta reklamlarını delege ederek bu seneyi delegasyon yılı ilan ettik diyebiliriz sanırım 🙂

Gelecek Sene İçin Beni En çok Heyecanlandıran Konu

Aslında 1 konu yok. Kısaca iki maddede açıklamaya çalışayım.

  1. Danışmanlık iş modelimizi ”Fractional CMO” denilen bir modele evrilttik. Bunun için çok güzel iki insanla güçlerimizi birleştirdik ve ”Funnelepic”i globale açtık. Bu işin gideceği yer beni çok heyecanlandırıyor, zira tamamen yabancı müşterilerle çalışmak istiyoruz. Ayrıca pazarlamanın stratejik tarafında da önemli bir mesai harcıyoruz.
  2. Varlık inşa etmenin basamaklarında ürünleştirilmiş hizmet ve ürün denemeleri yapmaya ve onları bir süredir iyi manada götürmeye başladık. Sadece-Ticaret, Minor Stüdyo ve Kodgem Straight’in yeni senede bana getirebilecekleri ve onlardan öğreneceklerim beni heyecanlandırıyor.

Okumaktan En Keyif Aldığım Kitap ve Makaleler

Gelelim en sevdiğim alana. Her sene bu alanı paylaştığımda çok dikkat çekiyor. Bu senede size güzel bir liste hazırladım.

  • Your Music and People: Derek Sivers’ın tarzını en baştan beri çok seviyorum. Farklı ve sıradışı düşünen bir zihin. Müzik kariyeri ve pazarlama bilgisini harmanlayarak kısa ve öz makalelerle zihninizi açıyor. Onun okumaları net söylemler ve sezgi karşıtı fikirlerden oluşuyor. Keyif alacaksınız.
  • Marketing — A Love Story: Bernadette Jiwa pazarlama düşüncesi olarak Seth Godin’le beraber kendime en yakın bulduğum yazarlardan. İşin insani tarafını çok güzel ele alıyor. Müşterileri gerçekten umursamanın detaylarını ondan öğrenebilirsiniz.
  • Zak — Başarı Markaların 1 Numaralı Stratejisi: Bir çok pazarın kanlı okyanuslara dönüştüğü rekabetten kaçmak için çok akıllıca davranılması gereken bir çağdayız. 2000’lerde yazılmış bu kitap size hayatta kalmak için nasıl radikal şekilde farklılaşabileceğinizi uygulamalı olarak anlatıyor.
  • T2D3 — How some software startups scale, where many fail: B2B SAAS’larla ilgilenmeye başladığımız son 2 yılda derli toplu okuduğum en güzel kitaplardan biri. Büyümeyi adım adım anlatıyor, hem stratejik hem de taktiksel bir çok detayı içinde barındırıyor.
  • We don’t A/B test core values: Pazarlamacılar olarak A/B testleri severiz. Peki ya konu kullanıcının deneyimini etkileyen ve hatta işin itibarını sekteye uğratacak bir durumsa? Basecamp ve Hey’in kurucularından DHH bu makalede son dakika teklifi, zorla aramalar, iptali zorlaştırmak gibi müşteri düşünmeden yapılan işlerin A/B testi olamayacağını çok güzel açıklıyor. İhtiyacımız var.
  • Hire managers of one: Nasıl insanlarla çalışmalısınız sorusunun önemli cevaplarından biri bu makalede. Kısa, öz ve çok net bir öğretisi var.
  • Won’t be Enough: 2023’de okuduğum en iyi makale desem haksızlık olmaz. Teknolojinin tek başına yeterli olmadığı, beşeri ilimleri ve insani hissiyatları işin içerisine dahil ederek ancak iyi ürünler ortaya koyulabileceğini efsane anlatan bir makale.
  • Intelligence is overrated: Ana Lorena Fabrega çocuk eğitimiyle ilgili harika içerikler paylaşan birisi. Bu içerikte harika bir düşünür olmak adına sadece çocuklara değil bize de çok faydalı bir seri paylaşıyor.
  • How to Make People Care About Your Content: Animalz çok sevdiğim butik içerik ajanslarından biri. Her bir blog yazısı birbirinden güzel. Bu makalede ise doğru açıyı bulmanın ve insanların sizin içeriklerinizi önemsemesinin yolunu çok net bir şekilde anlatıyorlar. Başlığın önemini daha iyi kavrayacaksınız.
  • How Today’s Top Consumer Brands Measure Marketing’s Impact: Pazarlama alanındaki en büyük zorluklardan biri de ölçümlemek. Tüm platformların satışı kendisine yazmaya çalıştığı bir atmosferde doğru ölçümlemeyi nasıl yapacağınıza dair harika bir içerik.

Nasıl geçtiğini anlamadığım bir senenin daha sonuna geldik. Zengin yaşam deneyimi edinebilen mutlu ve huzurlu insanlar olmamız dileğiyle…

Yorumlarda buluşalım 🙂

2 comments… add one
  • Burak Ara 29, 2023 @ 12:56

    Çok başarılı çalışmalar yapıyorsunuz. Sektörde hedeflerine ulaşmak isteyenler için bir ilham kaynağı, odak noktası oldunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • Mehmet Oca 4, 2024 @ 22:04

    Tebrikler! Hem yıllık üretme/yaratma performansınız hem de samimi paylaşımınız ve eceriniz için Emre bey.
    2024 yılınız aklınızdan ve gönlünüzden geçenler yönünden bereketli ve keyifli olsun.
    Ve, Asrın’a harika ömürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir