2021 Yılı Değerlendirme Yazısı

Her yıl bir öncekinden iyi olmak zorunda mı, yoksa biz her yıl kendimizi yeni hayali zorlukların içerisine mi atıyoruz? Geçen sene başlattığım bu değerlendirme yazısını bu sene de yazmaya karar verdiğimde Roam Research uygulamasını açarak önce tüm seneyi bir taradım.

Bakalım neler yaptık, neler yaşadık ve neler ürettik diye.

Ve bir kez daha şunu farkettim, insan içindeyken yaptıklarının neredeyse hiç göremiyor. Bu sebeple işlerinize dışardan bakacak birilerinin olması ya da yılda 1 kez dahi böyle bir eylemde bulunmayı çok kıymetli buluyorum.

Gelelim en başta sorduğum sorunun cevabına, her yıl bir öncekinden iyi olmak zorunda değil ama biz mesafe katetmek, üretmek, öğrenmek ve gelişmek zorundayız.

Nassim Taleb’in bir kavram olarak ortaya attığı, İnanç Ayar hocam vasıtasıyla tanıştığım antikırılganlık yaşanan kaos, beklenmedik durum ve krizlerden güçlenerek çıkmayı ifade ediyor.

İşte antikırılgan olmaya başarabilirsek yılların bize katacağı şeyler her daim pozitif olacaktır. Ama bu yaklaşımı salt pesimizm olarak görmeyi de doğru bulmuyorum. Antikırılganlık aslında bir farkındalık seviyesi.

Bu kavramı bilen ve farkında olan birinin herhangi bir zorlukta arayacağı şey ‘engelin yolun kendisi’ yaparak durumdan daha da güçlenerek çıkmaktır.

Şimdi gelelim 2021 yılında yaptıklarımıza:

Funnel Kafası Podcast: 11 Ocak 2021 tarihinde Hasan ile başladığımız, hatta ilk zamanlar çoğu kişinin yaşadığı ‘yetersizlik sendromu’ ile karşılaştığımız ama bir şekilde üretmeye koyulduğumuz podcastin ilk bölümünü yayınladık. Tüm sene boyunca Salı(bazen 1-2 gün gecikti) günleri yeni bölümü çıkardık. Hiç bir haftayı pas geçmedik. Zira şu an 50. bölüm yayında ve yaklaşık 9500 dinlenmeye ulaştık.

Bizim için muazzam bir meydan okuma ve değer odaklı üretim süreci oldu. Sayısız güzel yorum aldık ve podcast vasıtasıyla yeni müşteriler edindik. Beklentisiz çıktığımız bu üretim yolunda hedefimiz üretmeye imkanlar dahilinde yıllar boyu devam etmek.

Atomik Makaleler: Yine Ocak ayında globalde Dickie Bush adında bir girişimcinin başlattığı atomik makaleleri görerek ben de kendim üretmeye başladım ve 19 kadar (hedefim 30 olsa da) bir makale ürettim.İnişlerimiz ve çıkışlarımız, başardıklarımız ve başaramadıklarımız ile insanız. Bunu net bir şekilde görmek ve anlamak için bile bu değerlendirme yazıları çok kıymetli.

Ürettiğim makalelere buradan ulaşabilirsiniz: https://twitter.com/eddoganer19/status/1351089782584176645?s=20

Bazen kendinize verdiğiniz challenge’ları bile tamamlayamıyorsunuz, bu çok normal. Önceden bunlara çok takılırdım ama insan olmanın doğasında bu iniş-çıkışlar var, o sebeple alışkanlık haline getirmeden farkında olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

BYFOG Kulüp: İnanç Ayar hocamız ile sürekli olarak podcast etrafında birleşen insanların bir topluluk olabileceğini konuşuyorduk o da bu konuda sürekli başka arkadaşları ile fikir alışverişinde bulunuyordu.Nihayet Mart 2021’de benim de öncüsü olduğum ve teknik altyapılarını hazırladığım BYFOG Kulübü Circle, Memberful, Zapier ve Stripe entegrasyonu ile kurduk.

O günden bu yana sayısız güzel sunuma, arkadaşlığı ve işbirliğine tanıklık ettik.Benim için bir topluluğun dinamiklerini görme adına muazzam bir deneyim oldu. Ayrıca tüm BYFOG Kulüp üyelerine NFT Nedir ve yıl sonuna doğru da Web3/NFT/DAO’ları anlamak adında 2 ayrı sunum yaptım.

Bu konuda twitter’da yazdığım serileri okuyabilirsiniz.https://twitter.com/eddoganer19/status/1439250833674158086?s=20

Blog yazısı şeklinde okumak için:
https://typefully.com/u/eddoganer19/t/qo22zfQii8Ne

Dönüşümünü Başlat: Kendimize 1 ay gibi bir süre vererek bir bilgi girişimi çıkarma isteğimiz güzel bir ürün ile sonuçlandı. 8 Nisan itibariyle çıkardığımız proje 1100+ insana ulaştı ki, bu bizim için muazzam bir sayı.

Dönüşümünü Başlatın hikayesine buradan;
https://twitter.com/eddoganer19/status/1384890862677659657?s=20
Nasıl 2 ayda 100K ₺ ciroya getirdiğimize buradan;
https://twitter.com/eddoganer19/status/1402325051572064260?s=20

Ve eğer süreci tüm ayrıntıları ile takip etmek istiyorsanız aylık bir ücret ödeyerek tüm paneller, planlar, funnel’lar ve stratejilere aşağıdaki linkten kayıt olarak ulaşabilirsiniz.
https://superpeer.com/emredoganer/collection/bilgi-girisimini-2-ayda-100k-tlye-nasil-getirdik

İlerleyen süreçte DB için çok farklı ve organik odaklı planlarımız var, bu projeye kendi kendine beslenen bir proje yapmayı hedefliyoruz. 2022’de odağımız blog, organik trafik ve yeni ürünler eklemek olacak.

Ailem ile Yaptıklarım: Özellikle eşimin hamilelik sürecinde onun çok yanında olamamış ve işlerimi yoluna koymak için günde 12-14 saat çalışmıştım 2020 yılında.İnsan hayatının değerini kazandığı para ya da çalıştığı iş ile ölçme hatasına çok düşüyor.

Oysa hayatın kıymetini gelişme ve öğrenme serüvenimizle, başardıklarımızın farkında olmakla ve iş yaşamı dışında da mutlu bir hayat inşa etmekle ölçebiliriz.Bu konuda yazılmış bir makaleye buradan okuyabilirsiniz.

https://hbr.org/2010/07/how-will-you-measure-your-life

Bu sene ise farklıydı. Akşamları çalışmayı artık bıraktım. (Funnel Kuruyoruz Canlı Yayınları ve nadiren bir kaç toplantı hariç) Çoğunlukla eşim ve oğlumla vakit geçirdim.

Hala düzeltemediğim şey ise eşim ve oğlumla vakit geçirirken zihnimin sürekli iş ya da başka konulara gitmesi. Akış içerisinde vakit geçirmek için kendimi zorluyorum. Lego oynarken akışta oluyorum ama. 🙂

Bu sene ayrıca çok güzel bir karavan tatili yaparak henüz 1 yaşındaki oğlumla güzel bir deneyim yaşamış olduk. 8 gün boyunca max 1 saat işle ilgilendiğim yoğun ama muazzam bir serüvendi. (Ortağım Hasan’a teşekkürler)

Funnel Kuruyoruz Canlı Yayınları: Bu yıl üretim anlamında çok verimli geçti diyebilirim. Podcast serisi gibi yine bilgi dolu bir YouTube canlı yayın serisi çektik Hasan ile beraber. 36 bölümde Funnel kurmanın mutfağını, düşünce yapımızı, nasıl bir bakış ile funnel inşa ettiğimizi gösterdiğimiz bazen de vaka analizi ile başka firmaları incelediğimiz dolu dolu bir seri oldu. Çok güzel geribildirimler aldık.

Belki sadece eğitimlerde anlatılan konuları derinlemesine anlattık. Her bölüm farklı bir iş modeli ve sektörü ele aldığımız canlı yayınları izlemenizi öneririm. Yeni yılda da devam edeceğiz. Belki konsept ile biraz oynarız. Yıl boyu yaptığımız seriye aşağıdaki playlist üzerinden ulaşabilirsiniz.https://www.youtube.com/watch?v=RzcPsb8hs7s&list=PLKnGhHnaUqSrCnuxzGnEfgltOyB46lwa9

Bilgisel Kaşifleri: 3 Haziran tarihde İnanç Ayar ve Onur Olgun ile bir YouTube canlı yayın serisine başladık.Bu seride globaldeki ufuk açıcı ve ilham veren tweet serilerini yani bilgiselleri bulup üzerine konuşuyoruz. Bizim için çok keyifli ve öğretici bir süreç oldu. Siz de girişimcilikten, NFT dünyasına, mental modellere ve iş kurmaya dair bir çok farklı konuda yaptığımız bu sohbetleri dinleyebilir bize geri bildirimde bulanabilirsiniz.

Canlı yayınlar:
https://www.youtube.com/watch?v=6VuL5JT2v9U&list=PLd6FYBz2MDfkzVMy_j2qr74p2wz2ZrPHc

Podcast halinde dinlemek için:
https://anchor.fm/bilgisel-kasifleri

Funnel Kafası Müşteriler: Funnel danışmanlığımız adına öğretici ve farklı deneyimlere açıldığımız bir yıl oldu. Eğitim dikeyinde ilerleyen sürecimiz Hasan ile beraber ürettiğimiz içeriklerini bir sonucu olarak SAAS(Software as a Service) alanına da kaydı ve Türkiye’den çıkan bizim de uzun süredir takip ettiğimiz bir firma ile işbirlipği yaptık.

İlk müşterilerimizden olan bir firma ile 1 yıl gibi bir sürede 800K ₺ ciroya ulaştık. Yine içeriklerimizden gelen yeni 3 müşteri ile çalışmaya başladık.Gelecek dönemde de bu seviyeyi daha da yukarı taşıyarak yolumuza devam etmek istiyoruz.

Kodgem Straight: 2 yılı yakın süredir Fatih ve Deniz abi ile beraber yürüttüğümüz ürün çok güzel geri dönüşler almaya başladı. 20’dan fazla ülkeye ihracat yapmaya başladık ve şirket değerlemesi milyon dolara ulaştı.

Yürüdüğümüz bu yolu açık şekilde insanlara anlatmak için ‘Ürün + pi’ adında bir podcast serisine başladık. Pazarda başarılı olmak için ürün, pazarlama ve içeriğin bir harmoni içinde çalışması gerektiğini biliyoruz. Ve bu süreci tüm şeffaflığı ile sunmak istedim. Dinlemek için:
https://open.spotify.com/show/0hTuOmyzbNydCBIJnOey6D

İçerik Bulutu: Değer katmak adına tüm mecralarda ürettiğimiz içerikler sonucunda içerik bulutu 2022 dijital pazarlama trendleri raporunda benim de görüşlerime yer verdi ve yine 2022 yılı içerisinde bir seminer ile insanlara değer katmaya çalışacağız. Bu ve benzeri platformda yeni yılda daha fazla görünür olacağımızı düşünüyorum.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.
https://akademi.icerikbulutu.com/e-kitap/2022-dijital-pazarlama-trendleri/

2022 yılı adına planlarımı yazmayacağım. 🙂 Bu sene de böyle deneyelim. Sadece odaklanmam gerekenleri listelemek istiyorum.

En baştan beri piyasanın çok üzerinde miktarlarla müşterilerimize hizmet verdik ve yaptığımız hatalar olsa da çok güzel sonuçlar aldık. 2022’de daha az ama daha yüksek bütçeli işlere odaklanmak istiyoruz.

Global işler konfor alanımızın dışında kalsa da denemelerimize başladık ve oradan 1-2 müşteri edinmek istiyoruz.

Funnel Kafasının kendi platformuna ve eğitimlerine odaklanma zamanı geldi. Bu alanda iş yapan eğitimciler, içerik üreticileri, freelancer’lar ve danışmanlara sürdürülebilir bir iş modeli kurmak adına yardımcı olmak istiyoruz. iyi bir eğitim deneyimi için herkesin yaptığının aksine bazı metodlar üzerinde çalışıyoruz. Zaten yakında herkese duyururuz.

Üretime ve değer katmaya tüm hızıyla devam edeceğiz. Ve bu bizim her zaman birinci önceliğimiz olacak. Funnel Kafası Podcast, Funnel Kuruyoruz Canlı Yayınları, Funnel Anlama Serisi ve detaylı makaleler üretmek istiyoruz.

Eşimle, oğlumla ve ailemle daha fazla vakit geçirmek istiyorum.

Sağlığıma daha çok dikkat edip, sporda geçirdiğim zamanı artırmak istiyorum.

Daha çok yazı yazmak ve bu konuda kendimi olabildiğince ileri taşımak istiyorum.

2021 yılında etkilendiğim makaleler:

  • ”Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı”nın yazarı Mark Manson’dan gerçekten kim olduğunuzu anlamaya yardımcıolacak ve kişisel değerlere dair harika bir yazı. https://markmanson.net/personal-values
  • ConverKit CEO’su Nathan Bary’den fiyat ve değer arasındaki ilişkiyi anlama ve bunu müşteriye doğru şekilde aktarabilme adına yazılmış açıklayıcı bir makale. https://nathanbarry.com/value/
  • Bir tasarımcı olan Nate Kadlac’ten sıradaki muhteşem fikri bulma çabası yerine, küçük denemeler ile yol bulmaya dair zihin açıcı bir yazı. Bir girişim kurmak isteyen ya da fikrini hayata geçirme adımında olanların muhakkak okumasını tavsiye ederim. https://planyournext.com/p/make-your-next-bet-small-and-unpredictable
  • Not Boring kurucusu Packy McCormick’in Substack hesabı başlı başına muazzam bir kaynak ama ben 2 önemli makaleyi paylaşacağım.1) Scenius: Dünyada öyle zamanlar olur ki yeterince insanın inandığı ve anlam yüklediği teoriler gerçekleşir. Blockchain ve NFT’nin de bu zamanlardan biri olduğunu düşündüren ve yaşadığımız zamanı anlamlandırmamıza katkı sunan zorlayıcı ama muhteşem bir makale. https://www.notboring.co/p/sc3nius2) Own the Internet: Ethereum’un çağımızı nasıl etkilediğini ve toplulukla beraber nasıl büyüdüğünü derinlemesine ele alan bir makale. https://www.notboring.co/p/own-the-internet

Hayatıma Değer katan ve Öğrendiğim İnsanlar:

Eşim ve oğlum en başta tabiki, onların yeri ve her yıl hayatıma kattıkları paha biçilemez.  İkinci sırada günde ne kadar fazla zaman harcadığımızı tam olarak kestiremediğim Hasan, ortağım, kardeşim, yoldaşım.

Ve belirli bir sıra olmaksızın, Onur Olgun, Burak Seyman, İnanç Ayar, Murat Ülkü ve BYFOG Kulüp üyeleri, Çiğdem -Kaivrosi diye çok güzel bir markası var-, – Ali ve Hilal Hoca (Muazzam gayretli ve yetenekli 2 idealist İngilizce Öğretmen) ve daha adını sayamadığım sayısız insana teşekkür ediyorum. Yeni dönemde yeni insanlarla tanışmayı heyecanla bekliyorum. 2022 neler getirecek hep birlikte göreceğiz.

Geçen sene planladığım bir çok şeye ulaştım, bu sene eylem odaklı ve adım adım gitmeye çalışacağım bir sene ilan ediyorum. Gerçek özgürlük kimseye minnet duymadan yaşamak diye düşünüyorum, bunu kendim ve ailem adına sağlamak için elimden geleni yapacağım.

4 comments… add one
  • melih Oca 4, 2022 @ 12:03

    Zamanın ötesinde düşünmeyi ve değer odaklı yaklaşımı ilke edinmiş nadir insanlardansınız.
    Tüm değerlendirmeyi baştan sona keyifle okudum.

    Kendimizi yaşamın akışına kaptırdığımızda süreçleri okuyamıyoruz.
    Dışarıdan bakmak, fakat içsel derinliğe odaklanarak yorumlamak bütünselliği kavramamız açısından elzem.
    Tüm gelişmeleri bu perspektiften yansıtarak, başarılarınızdaki bütünü oluşturan parçaları daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunuz için çokça teşekkür ederiz.

    • Emre Doğaner Oca 24, 2022 @ 12:13

      Çok teşekkürler Melih. Umarım değer katmaya devam edebiliriz.

  • Aydın Özsoy Oca 20, 2022 @ 17:56

    Diyecek çok şey bulamadım. Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlık…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir