2020 Yılı Değerlendirme Yazısı

Hayatı soluksuz ve durmadan, sanki devamlı bir yerlere yetişiyormuş ya da daha çok bir şeyleri kaçırıyormuş gibi yaşıyoruz. Ama yavaşlamanın ve bir muhasebe yapmanın zamanı geldi.

Okuduğum ve ilhan aldığım David Perell, Tiago Forte gibi bilgi girişimcilerinin her yıl yaptığı değerlendirmelere benzer bir yazıyı bu yıl ben de yazmaya karar verdim.

Amacım, hem nasıl bir seneyi geride bıraktığımı görebilmek hem de bu bitmeyen koşturmacanın arasında kendime ait bir düşünce odası inşaa etmek…

Ayrıca planlarımı ve hedeflerimi paylaştığımda onlara daha fazla sadık kalacağımı biliyorum. Bundan sonra her yıl daha da kapsamlı ve detaylı şekilde bu değerlendirmeleri sunacağım. Umarım buradan kendin için dersler ve güzel fikirler çıkartabilirsin.

2019 yılının Aralık ayında internetten bulduğum bir Gelecek Yıl takvimi ile 2020 yılını planlamaya karar verdim. Ama sözde de bahsedildiği üzere 2020 tam olarak;

İnsanlar plan yapar ve Tanrı onlara gülermiş.

deyişindeki gibi oldu 🙂

Takvimi tam olarak dolduramasam da bir Excel listesine kendime, işime ve aileme dair planlarımı yazdım. Bu değerlendirme yazısı 2020 yılından aldığım dersler, işimde ve hayatımda yaşadığım olağanüstü değişimler ve 2021 yılı için planladıklarımı içerecek.

2020 Yılı Yaptıklarım:

  • Funnel Ajansı: Senenin başından itibaren freelance olarak 2 ajans ile işbirliği yaparak, sevdiğim ve istediğim şekilde firmalara Facebook/Instagram reklamları danışmanlığı veriyordum. Ancak bir şirketimin olması ve bunu daha farklı bir boyutta yapmayı sürekli hayal ediyordum.

    Sonra bir süredir aynı işlerle alakalı fikir alışverişi yaptığım Hasan ile, yine Hasan’ın teklifi üzerine tamamen Funnel kurmak ve işletmek odaklı hizmet veren bir şirket kurduk. Nisan ayında Amerika’da ve Türkiye’de olmak üzere 2 adet şirketin işlemlerini tamamladık ve faaliyete geçtik.

    Normalde 2 ya da 3 firmaya danışmanlık vererek ayda 5-6.000₺ kazanç elde ederken 8 ay gibi kısa bir sürede şirketimizi hatırı sayılır cirolara ulaştırdık. Bunu yaparken nasıl mutlu müşteriler oluşturabilir ve aynı zamanda her iki taraf için de nasıl kazan-kazan modeli ile çalışabiliriz buna odaklandık.

    İş hayatı ile ilgili çok önemli dersler aldığımız bu serüvende 8 ay gibi kısa bir sürede mutlu ve yaptığımız işe saygı duyan müşteriler ile önemli başarılara imza attık.

  • Finansal Özgürlük: 2019 yılında ne zaman kendimi stresli ve sıkıntılı hissetsem çoğunlukla bu problemlerin ekonomik darboğazlar olduğunu farkettim ve bunu çözebilmek adına 2020 yılını finansal özgürlük yılı ilan ettim.

Şirket ile ilgili hedeflerimizde çok iyi bir noktadayız ve ilerlemeye devam ediyoruz.

Şimdi sırada bu uzun, yorucu, iniş ve çıkışlarla dolu serüvenin sonunda elde ettiğimiz tecrübeyi ve mantaliteyi insanlara anlatma ve bir topluluk oluşturma var.

Hedefim aylık 5 haneli rakamlarda kazanç elde etmekti. Çok şükür şu an oradayım ve her geçen gün aktif gelirlerimin yanına yenisini de eklemek istiyorum.

  • İyi bir Eş ve Baba Olmak: 15 Mart 2019’da Nazım Hikmet’in de dediği gibi;

    Seni düşünmek güzel şey, ümitli şey,
    Dünyanın en güzel sesinden en güzel
    şarkıyı dinlemek gibi bir şey…
    Fakat artık ümit yetmiyor bana,
    ben artık şarkı dinlemek değil,
    şarkı söylemek istiyorum… 

    …dedim ve aşık olduğum kadın ile evlendim.

    2019 yılı sonlarında eşim, oğlumuz Asrın’a hamile kaldı ve benim bitmek bilmeyen tüm çalışmalarımda arkamda durarak maalesef beraber az vakit geçirebildiğimiz bir hamilelik geçirdi. (Günde belki 13-14 saat çalıştım.)

    Kendimi iyi bir eş ve baba olmak adına geliştirmek de 2020 yılında koyduğum hedeflerdendi. 20 Temmuz’da Allah bize çok güzel bir evlat verdi ve oğlum Asrın ile yeni hayatımız başladı.

    O doğduktan hemen sonra İnanç Ayar ve Ozan Dağdeviren tarafından yapılan bir seri ile ebeveynlik okumalarım farklı bir boyuta taşındı. Ve bu seri ile ilgili notlarımı da Twitter’da paylaştım.

  • Sporcu Kimliğim: Hayatın her döneminde bir şekilde sporla bağı olan biri olarak bu yıl hiç de istediğim gibi geçmedi. Fitness, Powerlifting, Binicilik, Okçuluk, Dağçılık, Dalış, Wing Chun gibi sporun farklı ve değişik dalları ile ilgilenen biri olarak bu kadar verimsiz bir yıl geçirmemin dış odaklı olursak bir çok sebebi var. Ama ne yapıyoruz iç odaklı oluyoruz 🙂 Konu tamamen benim ile alakalı…


    Sene sonunda bir atakla Fit Kafalar, Fahreneit 98.6’ya katılmış olsam da genel olarak uzun saatler bilgisayar başında çalıştığım ve yeteri kadar spor yapmadığım bir dönem oldu.

    Yeni yılda hedefim ilerde oğluma da öğretmeyi düşündüğüm -tabi eğer isterse- Wing Chun’da unuttuklarımı hatırlamak ve bolca bireysel antreman yapmak. Ayrıca topuz sallamayı öğrenmek ve kettlebell’i de antremanlarıma dahil etmek istiyorum.

Yeni Foça yürüyüşünden bir kare, Sadık Dost RES ile…

2020 Yılı Kazanımlarım:

  • Kişisel Bilgi Yönetimi: Nisan ayı gibi okuduğum ya da izlediğim bilgileri çok hızlı şekilde unutmam, onları daha sonra kullanmak istediğimde bulamam ve en önemliside kendi entellektüel veritabanımı oluşturmak isteğimle Notion üzerinde kişisel bilgi yönetimi sistemimi kurmaya başladım.
  • Nikolas Luhmann tarafından geliştirilen Zettelkasten metodu ile notlarımı tutmaya ve birleştirmeye başladım. Ama bu kısımda istediğim verimi, yazma ve düşünme deneyimimi tam olarak gerçekleştiremedim.

    Sonra Twitter’da Roam Research uygulaması ile karşılaştım ve bilgiyi saklama ve kullanma şeklim tamamen değişti.

    Zihnimdeki düşüncelerin birbiri ile olan bağını kurabilmek ve sonra bunları rahatça geri çağırıp, bir senteze dönüştürebilmek benim iş hayatımda ve okumalarımdaki bakış açımı tamamen değiştirdi.

    Daha sonra bu sisteme birbirinden muazzam 2 uygulamayı ekledim ve Voltran’ı oluşturdum.

  • Instapaper: İnternette gördüğünüz herhangi bir makaleyi ya da size gelen mailleri kaydedip daha sonra düzgün bir formatta okuyup, üzerini çizmek ve not almak için geliştirilmiş bir uygulama.
  • Readwise: Instapaper, Kindle, Kitaplar, Twitter, Medium ve Pocket gibi farklı kaynaklarda highlight ettiklerinizi bir yerde toplayan ve öğrenmenizi artırmak adına gün içinde tekrarlı şekilde size sunan bir uygulama.

    Bu iki uygulamanın da sisteme dahil olması ile okuduğum herşey önce Readwise’da toplanıyor sonra da oradan Roam Research‘e taşınıyor. Yine bu konuyu da İnanç Hocanın kurduğu Infoprenuership Club’da ayrıntılı bir sunum ile anlattım.

Kişisel Bilgi Yönetimi – İnanç Ayar ile Bilgi Girişimciliği Kulüp Sunumu

  • Çevre Tasarımı: Jim Rohn’ ait olan şu söz sanırım çevre tasarımını anlatan en iyi sözlerden biri. 

”En çok vakit geçirdiğiniz 5 kişinin ortalamasısınız.” -Jim Rohn

Her zaman kendimi bilgi, beceri, deneyim olarak farklı seviyeden insanların arasında görmeyi ve yukarılara taşımayı bir düstur olarak edindim.

Bu senede çevre tasarımı adına yaptığım en iyi yatırımlardan biri İnanç Ayar hocanın Eğitimci Eğitimi‘ne katılmak oldu. Orada tanıştığım muazzam insanlar ve İnanç hoca ile kurduğum bağ muazzam bir kaldıraç oldu.

Takibinde Infoprenuership Club’a dahil olmam da farklı sektörlerden birbirinden değerli insanı tanımama ve yepyeni şeyler öğrenmeme yardımcı oldu.

Başta İnanç Ayar olmak üzere Hakan Akben, Hasan Başusta, Tülay Palaz, Pınar Musaoğlu, Murat Ülkü, Melike Yavuz, Şenol Özer, İhsan Özçıtak ve adını sayamadığım sayısız değerli insanla tanıştım.

Böyle bir topluluk içerisinde yer almanın ve çevre tasarımının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha farkettim.

Bu sebeple uzun süredir planladığımız girişimcilerin, içerik üreticilerinin ve freelance çalışanların kendilerini sürekli yukarılara taşıyacak bir çevre inşa etmesi ve doğru temeller üzerine hayatını kurması adına tüm bilgi, birikim ve deneyimlerimizi aktarabileceğimiz Funnel Kafası topluluğunu kurduk ve 2021’de faaliyete geçireceğiz.

2020 yılı boyunca hayal ettiğimiz ve üzerinde çok çalıştığımız bu proje bizimle aynı yollardan geçen insanlara Mantalite, İş Kurmanın Temelleri, Ustalaşmak, Teklif Hazırlamak, Funnel Kurmak ve Satış Yapmak konularında değişmeyen ilke ve prensipleri sunacak.

  • İkinci Beynim: Kitap, makale ve podcastlerin muazzam birer kaldıraç olduğunun bir yazarın sayısız şey tüketerek damıttığı bilgilere kolayca ulaşmamızı sağladığının her zaman farkındaydım.

    Bu sebeple kitap ya da makale okumaya her ne olursa olsun az ya da çok devam ettim. Kişisel bilgi yönetimimi inşa etmeye başlamamla beraber bu sene okumalarım ve tükettiklerim adına çok daha verimli geçti diyebilirim.

    2020 yılında ilham aldığım yazarlar, kitaplar, makaleler ve podcastleri sizinle paylaşmak istiyorum.

Yazarlar:

    • David Perell
    • Tiago Forte
    • Derek Sivers
    • İhsan Özçıtak
    • James Clear

Kitaplar:

  •  Engel Yolun Kendisidir / Çileyi Zafere Dönüştürme Sanatı – Ryan Holiday: Algı, eylem ve irade üçlüsü ile engelleri nasıl hedeflerimize giden yolda basamak olarak kullanırızı anlatan örneklendirmeler ile dolu bir bakış açısı kitabı.
  •  The One Thing – Gary Keller: Olağanüstü sonuçlar elde etmek için sahip olmanız gereken ilke ve prensipler var. Günlerini ne yaptığını bilmeden geçiren bizlere, aslında odaklanması gereken Tek Şey’e dair benzersiz bir perspektif sunan üretkenlik kitabı.
  • İrrasyonel – Stuart Sutherland: Rasyonel olduğunu sanan bizlerin aslında nasıl da irrasyonel bir yaşam sürdüğümüze, düştüğümüz tuzaklara ve yanılgılarımıza dair muazzam bir farkındalık kitabı.
  •  Dotcom Secrets – Russell Brunson: Dijital pazarlamaya bakışımı kökten değiştiren ve bir çok kez de muhakkak okunmalı diyerek paylaştığım, pazarlamanın ‘dark side’ını da görmenizi sağlayan önemli bir pazarlama kitabı…

Makaleler:

    • The ladders of wealth creation: ConverKit CEO’su Nathan Bary tarafından varlık inşa etmenin basamaklarına dair rehber niteliğinde bir yazı.
    • Sürücüyü Boşver File Göre Tasarla: Türkiye’de Davranışsal Pazarlama alanında önemli çalışmaları bulunan İhsan Özçıtak hocamdan insanın karar vermesine dair ufuk açıcı bir yazı.
    • The 1 Percent Rule: James Clear’dan neden bazı insanların daha fazla ödüllendirildiğine dair 80/20 mental modeline atıfta bulunan ve rakipleri arasında öne çıkmak isteyenlerin göz atması gereken bir yazı

Podcast:

    • İnanç Ayar – Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik
    • Nilay Örnek – Nasıl Olunur
    • Serdar Kuzuluoğlu – Zihnimin Kıvrımları

2021 Yılı Hedeflerim:

  • Funnel Kafası: Tüm bilgi birikimi ve deneyimlerimizi aktaracağımız bir topluluk kuruyoruz Hasan ile birlikte. Amacımız kendi dönüşümümüzü başlattığımız modeli insanlara tanıtmak ve Mantalite başta olmak üzere 6 temel konuda insanlara değer katacak bir platform oluşturmak. 2021 yılında hedefimiz bu topluluğu 1500 üyeye ulaştırmak.
  • Funnel Kuruyoruz: Funnel Kurmak birçok farklı disiplini bilmeniz ve uygulamanız gereken bir süreç. Tüm bu farklı bakış açılarını ve tekniklerini anlatmak amacıyla her hafta canlı yayında Hasan Bölükbaş ile Funnel kuracağız ve öğrenmek isteyen herkese bu işin nasıl bir sistem gerektirdiğini anlatacağız.

  • Funnelepic LLC: Ana şirketimiz olan, marka ve bireylere hikaye odaklı funnel kurduğumuz Funnelepic LLC ile yeni yılda 2 milyon₺ ciro hedefliyoruz ve bunu yaparken odağımız mutlu müşteriler ve topluluk üyeleri oluşturmak. Tüm sistemimizi yeni yılda bu odağa göre optimize edeceğiz.

  • Twitter: Bu senenin ortalarında yazmaya başladığım bilgilseller ile Twitter’da bir anda ciddi şekilde insanlara katkı sağlayabileceğimi farkettim ve yeni yılda 92 yeni bilgisel yazarak 5.000 Yeni insana ulaşmayı hedefliyorum. Bu konuda twitter’daki bilgisellerimi retweet ederek ya da beğenerek destek olabilirsin.

  • Yazmak: 2020 yılı benim için yazmak eyleminin değerini daha iyi anlamaya başladığım ve onu hayatımın merkezine yaklaştırdığım bir yıl oldu bu yüzden 2021’de hedefim dijital pazarlama, funnel, kişisel bilgi yönetimi ve davranışsal pazarlama alanlarında rehber niteliğinde olacak 5 uzun makale yazmak.

  • Ailem ve Kendim: Bu yılın sonlarına doğru kesin ve net bir kararla ‘side-project’ olarak yürüttüğüm tüm işleri bıraktım ve ihtiyaç olmadıktan sonra akşam 19’dan sonra çalışmamaya başladım. Bu kararı eşime ve oğluma ayırdığım vaktin ne kadar az olduğunu farkettikten sonra verdim. Ve yeni yılda onlarla daha fazla vakit geçirerek ruhsal manada olgunlaşmak istiyorum.

  • Spor: Yeni yılda ‘Wing Chun’ çalışarak ve öğrendiklerimi hatırlayıp ileri taşıyarak kendimi geliştirmek spor hedeflerimin merkezinde. Bunu istememin en önemli sebeplerinden biri de oğlum. Eğer arzu ederse ona da bu sporu öğretmeye çok istiyorum.

  • Enstrüman Çalmak: Yılın ilk yarısında yapamasam da ikinci yarısında yıllardır hayalim olan ve çok istediğim bir işe başlayarak Saksafon çalmak istiyorum. Kim bilir 2 sene sonra bir ”No Man, No Cry” coverı da benden gelir 🙂

  • Kitap Okumak: İkinci beynimin en önemli kaynaklarından biri olan kitapları yeni yılda daha odaklı ve sistemli şekilde okuyarak bilgi havuzumu genişletmek ve yeni bağlamlar kurmak istiyorum. Kafamda bir rakam olmasa da min 40 kitap okumak hem işim hem de kendi hayatım adına verimli olacaktır.

2021’den Önce Kendime Notlar:

1. Sözleşme bir adanmışlık sağlar, karşılıklı güven ile iş ilişkisi yürütmek zor ve zahmetlidir. Sözleşmesiz iş yapmamayı düstur edin.

2. Harekette olduğun düşüncesi ile kendini kandırıp çalışıyorum sanma, önemli olan eyleme geçerek sonuç üretmek.

3. Çok çalışmak önemli ama kaldıraç kullanmak en önemlisi.

4. Bir işi ya da ilişkiyi yürütmek için ihtiyacın olan yetenek doğru soruları sorabilmek.

5. Hayır demenin sana sunduğu gücün farkına var ve bol bol ‘hayır’ de.

6. Empati kurarak değer üretmeye devam et, en büyük kazanımları bir kişinin işini beklentisiz olarak kolaylaştırdığında gördüğünü unutma.

7. Çalışıp ailenin geleceğini kazanmaya çalışırken onları ihmal etmenin iyi sonuçlar doğurmayacağının farkında ol.

8. Uzun vadeli planlar yerine anda gerekeni yap.

9. Her gün çok şey yapmak yerine, yaptığın diğer herşeyi gereksiz ve kolay kılacak ‘Bir Şey’i bul ve onu yap.

10. Birleşik etkiye güven ve sebat etmenin getireceği imkanların farkında ol.

11. Bebekler insan fıtratının en temiz örnekleridir. Onları izle ve örnek al. Keşfetmeyi ve şaşırmayı ihmal etme.

12. Düşünme ve karar verme eylemlerinin karmaşıklığı ancak zihinsel modeller ile ve bunları yetkin kullanabilmek ile geliştirilir. Zihinsel Modeller çalışmayı ihmal etme.

13. Bilişsel Önyargılar hayatımızın her yerinde. Onların farkında ol ve seni nasıl rasyonellikten uzaklaştırmaya çalıştığını anla.

14. Sistemler kaos, sarsıntı ya da beklenmedik hadiseler karşısında yeni imkanlara açılabiliyorsa ancak antikırılgandır. İlişkilerinde, işinde ve çocuk yetiştirmede bu kuralı her zaman göz önünde bulundurmaya çalış.

15. Hafızana güvenme, ikinci beynine güven. Not alarak ve bağlam kurarak öğrenmenin gücünü farket.

16. Kendini geliştirmenin en kolay yollarından biri doğru çevre ile vakit geçirmek. Kendine bu anlamda yeni çevreler inşa etmeye çalış.

17. İş harici zihinsel ve bedensel gelişimini ihmal etme. Çünkü işindeki başarını artıracak şeylerden biri de bu alanlardaki yaşamın kalitesidir.

Umarım 2021 yönetemediğimiz süreçlerin karmaşıklığından uzaklaşarak kendi dünyalarımıza yöneldiğimiz ve her anlamda kendimizi ileri taşıyabildiğimiz bir yıl olur.

Yeni yılda yeni yazı ve projelerde görüşmek üzere…

 

8 comments… add one
  • Özden Ara 31, 2020 @ 12:37

    Harika bir yazı olmuş Emre, hem yazı hem de yaptıkların için seni tebrik ediyorum 👏 Sağlıklı ve verimli bir yıl diliyorum 🎉

    • emredgnr Ara 31, 2020 @ 16:03

      Çok teşekkürler Özden. Umarım hepimiz için muazzam bir yıl olur 🙂

  • Musa Ünalan Haz 9, 2021 @ 1:42

    Tebrik ederim. Hayat hikayeniz çok güzel. Samimi ve iyi niyete bağlı çalışma düsturu, aile-hayat dengesi, sorun çözme odaklı değer yaratma vb. konuları içtenlikle yazmışsınız. Umarım belirlediğiniz hedefleri de gerçekleştirirsiniz. Tanışmak dileğiyle. Selamlar.

    • Emre Doğaner Oca 24, 2022 @ 12:14

      Umarım tanışırız Musa Bey. Teşekkürler ilgiliniz ve vaktiniz için.

  • Belgin Kas 22, 2021 @ 23:45

    İnsan kendine daha güzel bir hediye veremez herhalde Emre. Ne kadar güzel bir değerlendirme olmuş. Seni çok tebrik ediyorum

  • Aydın Özsoy Oca 20, 2022 @ 17:58

    Çok farklısınız ve bunu her alanda hissettiriyorsunuz. Lütfen böyle devam edin. Sağlıcakla….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir